Leeromgeving of online academie voor je training
Eerder maakte ik online leeromgevingen met WooCommerce en Wishlist. Maar ik ben nu vooral fan van LearnDash. Lees hieronder waarom.
LearnDash
LearnDash biedt enorm veel mogelijkheden. Je kunt er video’s in plaatsen, pdf’s met oefeningen, of er je webinar of een zoom sessie in geven. Je cursist en ook jij kan de voortgang bekijken en je kunt ‘quizes’ maken om de kennis te testen. Na een goede afronding daarvan kan een certificaat worden verstrekt en direct worden gedownload. De organisator kan bovendien rapportages bekijken over de deelname en afronding van de lesonderdelen.
Voor- en nadelen
Vergeleken met de tools voor online leeromgevingen ziet LearnDash er superstrak uit, en is het voor de gebruiker ook veel makkelijker te begrijpen en in te stellen.
Vergeleken met aanbieders waar je op hun platform kunt meeliften is het natuurlijk een voordeel dat jouw materiaal ook van jou is en blijft, omdat je LearnDash bij je eigen hosting partij beheert. Hier kun je ook altijd een volledige back up maken. Mocht je moeten of willen verhuizen naar een andere hosting partij, dan is dat slechts een paar klikken werk. En hou je wel altijd je cursus- en deelnemersdata volledig in eigen beheer.
De belangrijkste voordelen van LearnDash:
- Je kunt meerdere cursussen maken.
- Per cursus kun je meerdere modules maken.
- Per module kun je meerdere hoofdstukken maken.
- Na elke cursus, module of elk hoofdstuk kun je een quiz of test maken.
- Voor elke quiz of test kun je een scoringspercentage invoeren
- Heeft je cursist genoeg punten/score behaald, dan kan een certificaat worden gedownload.
- Zowel de cursist als jij kan de voortgang monitoren.
- Per cursus of module kun je hier een community aan koppelen.
- Ik vind LearnDash voor mijn klanten nu de meest gebruiksvriendelijke optie.
- Rapportages over de voortgang en gevolgde lessen.
LearnDash is gemaakt voor een goede integratie met WordPress, WooCommerce, MailChimp en ook WPML, de vertaalplugin.
Voor het afspelen van video’s is een abonnement op Vimeo aan te raden, waarbij je ook kunt aangeven op welke site(s) je vidoe’s mogen worden getoond.
Niet elk theme is geschikt voor LearnDash. Maar alleen het Astra theme en het Academy Pro theme van StudioPress bieden hiervoor al oneindig veel mogelijkheden. Maak ik je online leeromgeving, dan is het Academy theme van StudioPress hierbij inbegrepen en dus gratis.
De online leeromgeving of academie wordt bij voorkeur geplaatst buiten het bereik van zoekmachines, om hackers niet wijzer te maken.
Zijn er nadelen?
Je investeert in de abonnementskosten. Maar ook WooCommerce Members is rond 200 euro per jaar.
WishList Members is goedkoper, maar daar kun je dan ook minder mee en is lastiger in het beheer. De add ons van LearnDash bieden naast uitgebreidere rapportages ook veel nieuwe extra’s. De snelheid van nieuwe ontwikkelingen wordt ook door ‘derde partijen’ met hun add ons naar een hoger plan getild.
Dus eigenlijk zie ik geen nadelen en vind ik LearnDash heel prettig werken.
Meer weten?
Ik laat graag weten wat ik voor je kan doen.