,

Maak je online trainingsprogramma (en verkoop ‘m!)

online training makenIemand schrijft zich in via je website voor de online training die je hebt gemaakt, hij of zij doet via internet ook de betaling – als je die vraagt – en ontvangt daarna in de mail een factuur en een link naar de eerste module. En een week later bijvoorbeeld naar de tweede.

Passief inkomen heet dat, of informatiemarketing, omdat je je informatie/kennis verkoopt en waarvoor je niet voor thuis hoeft te blijven. Maar let op: daarvoor moet je wel actief aan de slag (zijn gegaan) om dat materiaal goed voor elkaar te krijgen. Ook het zoeken naar de goede online tools kost tijd. Daarvoor deel ik mijn bevindingen graag met je:

Je video’s maken

Met Camtasia Studio klik je op de button ‘Record,’ je neemt jezelf op met de webcam of je beweegt en klikt met je muis op het scherm om ergens uitleg over te geven, al dan niet met ingesproken commentaar. Het programma biedt allerlei mogelijkheden om te knippen en plakken, zowel voor beeld als geluid (ook later nog toe te voegen). Het wordt geleverd met een add on (lees: plugin) voor Power Point presentaties. Je kunt een Free Trial downloaden, waarbij je al meteen veel en handige instructievideo’s krijgt.

Wil je liever eerst eenvoudiger beginnen, dan kan ik voor het bewerken van Video’s ook VideoPad Video Editor aanraden. Ook hiervan is een gratis trial.

Je video’s online zetten

Wil je veel exposure, voor bijvoorbeeld een gratis weggever? Zet die dan op YouTube.nl. Maak voor YouTube dan meteen een eigen account en kanaal voor je bedrijf aan, dat oogt professioneler en is meteen beter voor je vindbaarheid. Wil je je video’s juist afschermen? Dan vind ik Vimeo.com een mooie oplossing. In de betaalde versie kun je van alles instellen. Ook dat je geüploade videos via Vimeo onzichtbaar moeten blijven en alleen op jouw site vertoond mogen worden. De video kan dan niet via andere sites gedeeld worden (tenzij je dat zelf toe staat).

For your members only

Hoe bescherm je de content op je website? In WordPress heb je natuurlijk altijd de mogelijkheid om een pagina achter een wachtwoord te verstoppen, maar dat is niet een erg robuuste oplossing.

Wil je klanten alleen met een e-mailadres of gebruikersnaam toegang geven tot bepaalde pagina’s, dan bieden Wishlist en ook WooCommerce hiervoor goede mogelijkheden. WooCommerce biedt hiervoor aanvullende plugins, zoals Groups for WooCommerce en WooCommerce Memberships.

Je maakt het jezelf een stuk makkelijker door je online trainingen via een aparte website aan te bieden. Zo voorkom je fouten bij het toewijzen van de toegang en kun je ook eenvoudiger instellen dat Google je (verborgen) content niet vindt.

Registraties en betalingen

Hiervoor zijn meerdere mogelijkheden. Ook kun je hiervoor de functies van een webshop gebruiken of een formulieren plugin, zoals Gravity Forms. Als je betalingen via iDeal wilt aanbieden, is het verstandig om te checken of dat kan. Bij WooCommerce kan dat bijvoorbeeld wel. Ik heb zelf goede ervaringen met Mollie als betalingsprovider, anderen werken ook graag met Sisow.

De voordelen van Autoresponders

Met een autoresponder kun je bijvoorbeeld automatisch instellen dat je deelnemers via de mail elke week een nieuwe video krijgen aangeboden. Ook kun je zo tussendoor contact blijven houden en/of je aanbiedingen doen, waarbij je je klanten kunt groeperen en elke groep een eigen mail kunt sturen. Een autoresponder is dus een e-mailprogramma waarbij je je mails al kunt klaarzetten en zelf kunt bepalen hoe snel die elkaar opvolgen. Voorbeelden zijn MailChimp en Autorespond, de Nederlandse aanbieder, die ook een API levert voor Wishlist.

Steeds vaker wordt er door deze aanbieders een ‘API’ meegeleverd, waardoor het mailprogramma met andere software, zoals die voor membership, geïntegreerd kan worden.

Waar begin je?

De grootste valkuil is om door de bomen het bos niet meer te zien of teveel zelf te willen doen. Begin daarom hiermee:

  • Verdeel je diensten in hapklare brokken
  • Kies je niche/doelgroep
  • Kies je middelen: video, PDF, e-book, wel/niet betaald
  • Kies daarna de software of vraag je webbouwer daarnaar
  • Bekijk wat je uit kunt besteden aan een VA en/of webbouwer

Kun je hierbij wel wat hulp gebruiken? Bekijk mijn aanbod voor het maken van een online academy of laat me weten wat ik voor je kan doen.

 

6653 keer gelezen

2 antwoorden
  1. Merel van Laar
    Merel van Laar zegt:

    Hallo,

    Ik las dat u Vimeo aan raadt omdat de video’s daar goed beveiligd kunnen worden. Ik heb op een andere site gelezen dat deze video’s onder andere met een password beveiligd kunnen worden, maar zijn er nog andere manieren en zo ja, kunt u mij dan misschien vertellen hoe?

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *