Afbeeldingen van internet plukken, mag dat?

Auteursrecht

Zelfs op vakantiefoto’s heeft de maker auteursrecht. Je moet daarom altijd toestemming vragen aan de maker of je de foto mag gebruiken. Dus even googlen op internet en dan de afbeeldingen op je website zetten, of in je presentatie, is niet zomaar toegestaan. De maker kan een schadevergoeding van je eisen en dat kan zomaar 3x zijn/haar gebruikelijke tarief zijn. Dat de foto’s al op internet stonden, maakt hiervoor niets uit. Het is een misverstand dat alles dat online is te vinden, ook zomaar gebruikt mag worden.

Is de fotograaf niet te achterhalen? Dan blijft hetzelfde gelden. Jij blijft verantwoordelijk om de maker toestemming te vragen. Desnoods kun je Stichting Foto Anoniem inschakelen.

Creative Commons

Staat er Creative Commons bij een afbeelding, dat geeft de maker je bepaalde toestemming voor gebruik, en behoudt altijd de auteursrechten. Je moet hierbij de naam van de maker vermelden en goed opletten of het gebruik ook voor commerciële sites is toegestaan. Er zijn zes vormen van Creative Commons-licenties.

Daarnaast is een CC0 variant, waarbij de maker het auteursrecht aan het publieke domein vrij geeft, oftewel vrij van auteursrechten! Op pixabay vind je foto’s met CC0 licentie.

CC0-licentie-creative-commons

Free images

Bij sites die gratis foto’s aanbieden moet je dus ook even letten op die Creative Commons-licentie. Is het geen CC0 dan moet je meestal de naam van de maker vermelden of een link naar de site.

Stockfoto’s

Wil je geen ‘gezeur’ over auteursrechten, dan kun je die ‘afkopen’ door ze aan te schaffen bij bijvoorbeeld sites als Shutterstock, 123RF, dreamstime of GettyImages.

720 keer gelezen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *