wordpress webhosting

Deze week hoorde ik van een WordPress serivice, waar je bijna  400 euro per jaar voor de hosting betaalt en eh… service? Je krijgt  inderdaad de  beschikking over heel veel tutorials. Oftewel, je moet voor dat geld ook nog eens heel veel zelf doen… Je bent bovendien beperkt in de themes en de plugins die in het assortiment zijn opgenomen (en die je zelf moet aanpassen en instellen). En ook de optimalisatie voor Google leek me een standaard aangelegenheid.

Daaronder stond ook nog de aanbeveling dat een WordPress site geen duizenden euro’s hoeft te kosten… Volgens mij ben je na een paar jaar toch wel duizenden euro’s kwijt? En veel tijd? En in de jaren daarna nog eens. En dan ook, zo zonder verder support: Wat heb je dan?

Gelukkig kun je voor meer support en een theme op maat wel kiezen voor opties van 1.000 tot meer dan 2.000 euro per jaar. Maar dan wel naast die bijna 400 euro hosting kosten per jaar…

Daarom… de hoogste tijd voor het ‘echte verhaal’:  Wat kost dat nou, een  WordPress site? *

Welke kosten tellen mee voor een WordPress site?
 • Domeinnaan en hostingIk ben zelf erg gecharmeerd van Sohosted, ik vind dat ze voor WordPress een prima prijs-kwaliteitverhouding bieden. Te vergelijken met de tarieven van Yourhosting.

  Voor een small hostingpakket betaal je bij Sohosted 1,50 per maand en voor een domeinnaam 14 euro. Dat is dus 32 euro per jaar. Voor een WordPress site krijg je daar meer dan waar voor je geld. Een standaard geheugenlimiet van 256 MB (belangrijk voor WordPress) en een vriendelijke en goed bereikbare helpdesk (mét telefoon).

  Pas op voor ‘instinkers’ met goedkope domeinnamen. Zie ook mijn Checklist voor goede hosting. Helaas zijn ook bekende en  ‘gerenommeerde’ webhosters niet altijd de beste keuze voor WordPress!

  Betaal je voor een eenvoudige WordPress site meer dan 50 euro of zelfs rond de 100 euro per jaar? Dan is verhuizen naar een andere hostingprovider wellicht een gunstige optie. Was dat vroeger nog een langdurige toestand, tegenwoordig ben je vaak in een dag verhuisd!

 • Je website (laten) makenEen WordPress site kún je zelf maken. Je kunt ook zélf je administratie doen of je huis schilderen… Ook voor WordPress geldt: Hoe heerlijk is het om dat uit te besteden aan iemand die daar al jaren ervaring in heeft opgedaan en om zelf weer te doen waar jij goed in bent.

  Afhankelijk van het aanbod en je wensen: reken hiervoor niet  op minder dan 600 euro voor een simpele website. Voor een op maat gemaakte website betaal je al snel 800 euro tot het dubbele daarvan, en aan een webbouwer die hopelijk ook verstand heeft van vindbaarheid in Google. Voor een koopje een website laten maken en dan niet gevonden worden in Google, is tenslotte wel snel weggegooid (leer)geld. Bekijk hier wat er bij komt kijken.

 • OnderhoudHiervoor geldt hetzelfde: zelf doen of uitbesteden? Besteed je dit uit, dan lijkt 55 euro per kwartaal een marktconform tarief voor reguliere backups, het laten updaten van WordPress en plugins en voor eventueel herstel. Lees hier waarom het verstandig is om het onderhoud uit te besteden.

  Wil je ook vaker support van je webbouwer, dan biedt een servicegerichte webbouwer daar extra opties en abonnementen voor aan.

Samenvatting van de basic kosten

Bij elkaar opgeteld komt deze kostenindicatie dan neer op:

 • Eenmalig bedrag voor het maken van je website: vanaf 600 tot rond 1.800 euro (of meer).
 • Jaarlijks bedrag voor je domeinnaam en hosting: 33 tot 50 euro per jaar voor een eenvoudige website.
 • jaarlijks bedrag voor het uitbesteden van onderhoud: rond 220 per jaar.

Jaarlijks is dat dus zo’n 260 euro, met een eenmalige eerste investering voor het maken van je website en de optimalisering daarvan voor Google.

Waarschijnlijk helpt je webbouwer je tussendoor ook met vragen weer even verder op weg, al dan niet tegen een schappelijk tarief.

Als ik dat vergelijk met een jaarlijkse 400 euro voor hosting, waarbij je zelf voortdurend van alles moet uitvinden en je bovendien beperkt bent in de keuzes voor plugins en het beheersen van je vindbaarheid, dan zou ik het wel weten. Maar ik hou dan ook van websites die echt bij iemand passen en die aansluiten bij hun persoon, aanbod en doelgroep.

Bijkomend voordeel is dat zo’n klantgerichte aanpak ook nog eens voor een veel scherpere prijs kan!

* Tarieven gelden op het moment van schrijven, pin me hier niet nog jaren na dato op vast 😉

Meer weten?

Ik ga graag in op je vraag.

Bekijk wat ik voor je kan doen

 

5322 keer gelezen

0 antwoorden
 1. Jolanda
  Jolanda zegt:

  Hallo Marian, ik ben nieuw op WordPress en zie dat je een gratis template ook kunt upgraden voor 80 euro per jaar. Dit is dan inclusief domeinnaam, extra ruimte etc . Wat is het verschil tussen dit pakket of je WordPress pagina laten hosten door een ander bedrijf zoals jij noemt op je website?

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.