Internet leidt tot collectieve ADHD

Internet verandert je hersens. Oude verbindingen sterven af, waardoor ook je vermogen tot concentratie afneemt. Aldus Nicholas Carr in het artikel over hem in de Volkskrant van 5 maart.

Je moet allebei doen: informatie verzamelen en diep nadenken. ‘Door internet kun je heel snel informatie verzamelen die je ook kunt uitwisselen met anderen. Dat is waardevol. maar als dat het enige is dat je doet, verlies je een manier van denken die ook heel waardevol is’ .

Herkenbaar als je steeds minder vaak een boek leest en steeds vaker aan het multitasken slaat? Vooral het gebruik van Social Media werkt dat gedrag in de hand. Zijn tip is dan ook om de computer af en toe even uit te zetten.

De korte spanningsboog als nieuwe trend

Maar dan ook: de trend is dat er steeds meer de kant van de korte spanningsboog wordt gekozen. ‘Zelfs een Rolling Stone brengt geen artikelen meer van zevenduizend woorden. Toen we dat deden, was er nog geen internet, zei de uitgever’.

Sokrates was tegen het boek. Het zou ten koste gaan van het geheugen. Carr waarschuwt voor teveel internet, maar beseft ook dat de samenleving andere keuzes zal maken.

Het zal erop uit draaien dat we onze hersens anders gaan gebruiken dan vóór internet. De nieuwe generatie zal boeken lezen op de e-reader en tussendoor mail en berichten op hun Social Media sites lezen en beantwoorden.

Ervaringen als doel voor communicatie

hoe-onze-hersenen-Nicholas-CarrErvaringen worden geen ervaringen meer, maar voer voor communicatie. We beleven niet meer een concert, maar sms’en en twitteren er meteen op los. En dat ‘normaal’ een boek lezen al als ‘slow readen’ wordt aangeduid, zegt misschien ook al genoeg.

Ik ga binnenkort maar weer eens slow readen dan, in dat boek van Nicholas Carr bijvoorbeeld, ‘Hoe onze hersenen omgaan met internet’.

En daarvoor dan toch mijn computer even uitzetten en om zo mijn eigen ‘harde schijf’ weer te uploaden met meer inhoudelijke verbanden.

Keep you posted!

360 keer gelezen

0 antwoorden
 1. Marian
  Marian zegt:

  Ik heb dit weekend mijn neefje op sleeptouw genomen door Amsterdam. Ik heb hem musea laten zien en ook minder verantwoorde locaties 😉 Weer een lekker en lang weekend zonder internet, mail en twitter.

  Ook als ik met vakantie ben, mis ik internet totaal niet, ik gebruik het dan alleen voor het basale contact met het thuisfront.

  Misschien is er voor mij dan toch nog hoop. Nu nog eens wat vaker weer een boek gaan lezen (en dan niet alleen die over social media en internet gaan…).

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *