Welk WordPress theme moet je kiezen?
Op internet worden ontzettend veel themes (of templates) voor WordPress aangeboden, betaald of gratis.
Je kunt er hele avonden en zondagen doorheen bladeren…. Welke moet je kiezen?
Gratis themes
Allereerst krijg je bij de installatie van WordPress een aantal standaard themes gratis meegeleverd. Deze kun je meteen gebruiken of geheel naar wens aanpassen.
Het voordeel van gratis themes is natuurlijk dat ze gratis zijn… Het nadeel is dat documentatie doorgaans ontbreekt. Wil je hier en daar aanpassingen doen, dan heb je al snel meer kennis van CSS of PHP nodig. Voor een (relatieve) beginner kan dat behoorlijk frustrerend zijn.
Een ander nadeel van gratis versies is dat ze malware of verborgen links naar andere sites kunnen bevatten. Zoek voor een gratis theme daarom bij wordpress.org/extend/themes. Deze themes zijn op spam en dus ‘schone code’ gecontroleerd door de makers van WordPress en laten geen troep achter op jouw computer of die van je bezoekers.
Bovendien worden gratis versies niet altijd bijgewerkt, waardoor ze op een gegeven moment niet meer functioneren met de laatste WordPress versie. WordPress.org zet daar ook altijd deze waarschuwing bij:
Betaalde themes
Betaalde themes worden ook wel Premium themes genoemd. Voor dat geld krijg je er instructies bij (vaak met duidelijke video’s) en de themes zijn ‘aan de achterkant’ zo gebruiksvriendelijk mogelijk gemaakt. Bekende sites voor mooie (betaalde) themes: Themeforest, Elegant Themes, Organic themes, WooThemes en Studiopress.
Het Genesis programma van Studiopress
Zelf werk ik al enige tijd met Studiopress. Studiopress levert het standaard template Genesis met een zogenaamd childtheme dat vervolgens helemaal aangepast kan worden. Updates (voor bijvoorbeeld weer een nieuwe versie van WordPress) worden geleverd via het Genesis theme, zodat de aanpassingen in het childtheme daarmee nooit worden overschreven.
Genesis biedt ook mij daarmee een groot voordeel qua onderhoud. En daar laat ik mijn klanten graag van mee profiteren. Bovendien biedt Genesis een zeer gebruiksvriendelijke interface voor de eindgebruiker en werkt het meteen voor de gangbare browserversies, van bijvoorbeeld Internet Explorer, Firefox, Safari en Google Chrome.
Ook voor Google scoort Genesis. Als ik een al geoptimaliseerde WordPress site overzet in Genesis, scoort die geheid nog beter.
Enfold
Ik werk de laatste tijd vooral met Enfold, en met ook een childtheme uiteraard. Enfold is een theme van Themeforest. Enfold is erg gebruiksvriendelijk aan de ‘achterkant’, zonder kennis van code kun je met blokken slepen en ben je veel flexibeler met het maken van kolommen en rijen.
Responsive themes
Je kunt er niet meer omheen om je site er ook goed uit te laten zien op tablets en smartphones. Koop je een betaald theme, dan zit dat tegenwoordig er wel altijd bij ingebouwd. Maar het kan geen kwaad het even te checken.
Zelf doen of uitbesteden?
Wil je je theme meteen laten aanpassen aan de uitstraling van je bedrijf en je huisstijl, overweeg dan om direct met een webbouwer in zee te gaan. Met mij of met een collega. Let er dan op dat die al met jouw favoriete ‘leverancier’ van themes werkt en met de speciale developer licentie alle beschikbare (child) themes én kennis daarvan al ter beschikking heeft, ook voor een responsive weergave. Let er ook op of er regelmatig back ups worden gemaakt en of er support wordt geleverd bij het bijwerken van je site.
Meer weten?
Ik ga graag in op jouw tijd, mogelijkheden en doelgroep.
6745 keer gelezen
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!