Update 22 juni 2012: binnenkort een uitgebreide Twitter Handleiding!

Hoe kies ik een gebruikersnaam?

Dat moet en mag je helemaal zelf weten. Je kunt anoniem gaan twitteren, maar de meeste lol uit twitter haal je door herkenbaar te zijn en de interactie aan te gaan met anderen. Dat wekt meer vertrouwen. Op Twitter werkt namelijk een bepaalde ‘gunfactor’. Dus hoe meer herkenbaar en menselijk je bent, hoe meer reacties je van anderen zult krijgen.

Kan ik anoniem twitteren en/of alleen met vrienden?

Ja dat kan, kies dan een fantasie twitternaam en kies voor het slotje. Met het slotje op je account bepaal je zelf wie je toestaat om jouw berichten te lezen.

Welke tweets zijn voor anderen zichtbaar?

Als je een tweet stuurt aan @pirivoorbeeld: dan ziet alleen @pirivoorbeeld en haar/zijn volgers jouw tweet.

Als je daar een punt of een aanhalingsteken voor zet, zien alle volgers die tweet.

Dus:

@pirivoorbeeld: wat een leuke tweet is (alleen) zichtbaar voor @pirivoorbeeld en zijn/haar volgers

@pirivoorbeeld: wat een leuke tweet, of een variant als
zeg @pirivoorbeeld: wat een leuke tweet, is zichtbaar voor al je volgers!

Ook ‘Retweets’ zijn voor al je volgers zichtbaar. Het maakt niet waar de RT in je tweet staat. Of het nu is :

RT @pirivoorbeeld wat een leuke tweet of
Complimenten aan RT @pirivoorbeeld

Wat is een Retweet (RT)?

Soms zie je een tweet die je aan iedereen zou willen laten lezen. Dan kun je die – al dan niet aangevuld met je eigen commentaar – met een RT doortweeten aan jouw volgers.

Wat is een DM?

DM staat voor direct message. Die kun je sturen naar alleen die ene volger en is dus niet zichtbaar voor anderen. Via DM twitter je met mensen die je echt wat te zeggen hebt. Het geldt voor de meeste mensen als ‘not done’ om daarmee reclame te maken en/of automatische DM’s te versturen.

Wat is een hashtag?

Tweets met een bepaald onderwerp kun je met een hashtag (#) makkelijk volgen en zelf ook laten volgen. Gewoon door een # voor het onderwerp te zetten.

Als je dan op bijvoorbeeld #wk2010 klikt, zie je alle tweets die op dat moment over het WK van 2010 gaan. En vermoed je dat er ergens een brand is? Zoek dan op #brand of op bijvoorbeeld #020. Of bij een storing op #tele2 of #tmobile.

Bekende en leuke hashtags om te volgen of te gebruiken:

#durftevragen: geheid dat je eerder antwoord krijgt. Er zijn veel mensen die deze hashtag regelmatig volgen. Deze hashtag is gestart door www.durftevragen.com.

#FF: Hiermee worden op vrijdag leuke mensen aanbevolen om te gaan volgen. Het staat voor ‘Follow Friday’.

#stopdetijd: om een typefout te ‘herstellen. Deze hashtag is ooit en in 2007 gestart door @slijterijmeisje. En als je dan toch meer wilt weten hoe je als ondernemer social media succesvol kunt inzetten, dan zou ik haar ook zeker gaan volgen.

#grrr: altijd leuk om die af en toe eens te bekijken!

TV-programma’s volgen via Twitter:

Ook volgers van een tv-programma gebruiken een hashtag bij hun commentaar. Voorbeelden:
#tvoh: The Voice of Holland
#dwdd: De Wereld draait door
#penw: Pauw en Witteman
#bzv: Boer zoekt vrouw
Een ander of nieuw programma? Ontdek hier je juiste hashtag: hekjeplekje.nl

Er zijn ook tv-programma’s die op internet hun tv-uitzending meteen laten zien, oftewel hun uitzending ‘streamen’. En sommige programma’s laten in hetzelfde scherm ook al het commentaar op twitter zien. Daarover binnenkort meer.

Events volgen via Twitter:

Ook voor events wordt de hashtag gebruikt. Zo kunnen ook mensen die daar niet bij zijn, toch een beetje volgen wat er gebeurt.

En zo volg ik zelf regelmatig op de maandagavond de hashtag #blogpraat, vaste prik van 8 tot 9 uur ‘savonds, over bloggen dus en met allerlei tips en trics.

Gebruik je Tweetdeck? Klik dan op het plusteken bovenin de menubalk en vul in bij Search bijvoorbeeld: #blogpraat. Er opent zich dan een nieuwe kolom, waarin alle tweets over #blogpraat meteen en real-time worden getoond. Daar hoef je dus niets voor te doen en het alleen maar bij te houden qua lezen!

Wat moet ik doen om volgers te krijgen?

Begin met het volgen van mensen, hoe meer kans je hebt dat ze je terug gaan volgen. Zorg er wel voor dat ze jou (maak een goed profiel aan) en je berichten interessant kunnen vinden. Twitter is ook interactie, dus ga niet alleen maar berichten ‘zenden’, reageer ook op anderen of retweet ’s een bericht van ze. Ook door het gebruik van hastags kan je tweet een groter bereik krijgen, omdat ook volgers van die hashtag het onder ogen krijgen.

Wat is een twitterfeed?

Dit is een online tool of plugin waarmee je je tweets op een website zichtbaar kunt maken. Je kunt dat instellen op afzender (van jezelf dus bijvoorbeeld), maar ook op onderwerp of hashtag (voor een event of discussie bijvoorbeeld).

Wat is een twitterclient?

Je kunt natuurlijk twitteren op je pc via twitter.com, maar er zijn veel online tools die het je nog veel leuker maken. Kijk eens op twitterdeck.com of hootsuite.com. Ook voor je iPad en iPhone zijn er gratis apps te donwloaden, zoals… jawel… twitter.

Wat is een twitterfountain?

Een twitterfountain is een speelsere manier om een twitterfeed weer te geven.

Ik wil niet dat een bepaalde volger mij nog langer volgt

Je kunt deze user blocken en zelfs rapporteren voor spamberichten, als dat het geval mocht zijn.

er.

1543 keer gelezen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *