,

Wat doe jij met je concurrent?

Link je ermee?

Ik las deze week een blog die stelt dat linkjes in je blog, en vooral ook die naar je concurrenten, goed zijn voor de vindbaarheid in Google. Omdat linkjes scoren in Google en omdat je daarmee laat zien dat je deel uitmaakt van een community.

Als het een blog betreft waarin bronnenonderzoek aan de orde komt, of als je vergelijkingen wilt maken, lijkt me het heel logisch dat je linkjes maakt naar andere sites. Maar wat gebeurt er als je linkjes maakt in je blog of pagina? Precies: Mensen kunnen er op gaan klikken 😉

Vanuit een marketingoogpunt is het daarom niet altijd handig om met linkjes in je berichten te strooien. In elk geval niet als je ook iets wilt verkopen. seo verkoop workshop google

Zie dat verkoopproces eens als een trechter.
 • Bovenin de trechter prikkel je de klant om de aandacht te trekken.
 • Gaandeweg ontdekt deze dat je hem of haar iets te bieden hebt wat aansluit bij zijn of haar vraag en laat je ook zien dat jij daarvoor de juiste persoon bent.
 • Tot slot klikt je klant op wat in verkooptermen de ‘buy now’-knop heet: om meteen iets te kopen, meer informatie op te vragen of voor bijvoorbeeld de inschrijving op je nieuwsbrief.

Als je nu in deze trechter allerlei links gaat aanbrengen naar – ongetwijfeld interessante – blogs over datzelfde onderwerp, leid je je klant dus enorm af in zijn gang naar jouw ‘buy now’-knop.

Natuurlijk verloopt het koopproces al lang niet meer zo lineair als in een trechter, maar bied daarom niet nóg meer kronkels aan. Houd dat in elk geval in gedachten als je linkjes aanbrengt in je pagina’s.

Hoe zit het dan met de vindbaarheid?

De titel, omschrijving en trefwoorden op je site zijn veel belangrijker. Linkjes dragen daar ook iets aan bij. Maar dus ook interne linkjes, die van de ene naar de andere pagina binnen je eigen site linken. Bekijk hiervoor ook eens de Yet Another Related Posts Plugin.

En die concurrent?

Bekijk vooral de concurrenten die goed scoren op jouw trefwoorden in Google. Wat doen zij beter? Hebben ze een slimmere titel en omschrijving? Weten ze beter welke woorden hun doelgroep gebruikt?

Wil je zelf aan de slag met je vindbaarheid?

Dan is onze workshop misschien iets voor jou. Want op pagina 1 komen in Google willen we natuurlijk allemaal. Voor de workshop van 22 november zijn nog een paar plaatsen vrij. Ook de data voor december en januari zijn al bekend.

Zie www.hoevindenklantenjou.nl voor meer informatie en inschrijving.

 

852 keer gelezen

0 antwoorden
 1. Stef
  Stef zegt:

  Hi Marian,

  Leuk stukje maar linken naar concurrenten zou ik echt afraden, hiermee maak je ze een stuk sterker en wordt het lastig om boven die concurrent te scoren.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *