,

Waar installeer je je online academy of leeromgeving in WordPress?

online-leeromgeving-lekkerscherp-piripiri

Waar installeer je je online academy of leeromgeving in WordPress?

Je wil een leeromgeving of ‘online academie’ toevoegen aan je WordPress website. Wat is dan de handigste oplossing? Vaak wordt aangeraden om hiervoor een aparte site, en met dus een aparte domeinnaam, op te tuigen. Wat is hiervan de meerwaarde?

Belangrijk is: beheersbaarheid, beveiliging en vertrouwen

Zichtbaar in Google, is ook zichtbaar voor hackers. Dat is de eerste reden om je leeromgeving niet toe te voegen aan dezelfde WordPress installatie en database van je hoofd- of marketingsite, want die moet natuurlijk wél goed gevonden worden.

Om voor een leeromgeving alles goed in te stellen, met bijvoorbeeld WishList Member, dat is nog best een uitdaging. Waar mogen je cursisten wel of geen toegang toe hebben? Voor je het weet heb je ook de hoofd- of marketingsite geblokkeerd voor bezoekers. En ik ben niet de enige (webbouwer) die dat wel eens is overkomen.

Maar dan ook, als je voor je leeromgeving een heel andere website en domeinnaam gebruikt, hoe weten jouw potentiële cursisten dan dat het ook echt jouw aanbod is? Moet je bezoekers daarvoor dan weer voor doorverwijzen naar je (marketing)site? Je betaalt voor deze oplossing bovendien voor 2 domeinnamen en hostingpakketten.

Mijn advies: Gebruik een subdirectory

Je leeromgeving niet direct koppelen aan je (bestaande) installatie en database van je marketingsite, is dus een heel goed idee. Maar op een andere website met een (heel) andere domeinnaam hoeft nu ook weer niet, en daar kleven ook bezwaren aan. Gelukkig kun je ook prima gebruikmaken van een subdomein of subdirectory van je bestaande site en domeinnaam.

Een subdomein ziet er zo uit: leeromgeving.lekkerscherp.nl

Een subdirectory ziet er zo uit: lekkerscherp.nl/leeromgeving

Het aanmaken van een subdirectory is veel gebruiksvriendelijker en makkelijker om te doen. Je maakt (met ftp) een aparte map in je bestaande WordPress installatie, bijvoorbeeld /leeromgeving en voor deze installatie maak je ook in het admin panel van je webhosting een aparte database. Hiermee maak je een aparte WordPress installatie en subsite voor je leeromgeving binnen je bestaande hostingpakket. Zorg er vervolgens voor dat deze subsite door Google niet geïndexeerd kan worden.

Voor het maken van een online leeromgeving kan ik je de tool en plugin van LearnDash aanraden, deze is zeer uitgebreid en (ook voor je cursisten) zeer gebruiksvriendelijk.

Meer weten?

Neem vrijblijvend contact op.

246 keer gelezen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *